P1020748

Hårtyper, för att lättare förstå ditt hår....

Många undrar den här med hårtyper..... Själv visste jag inte ordet hårtyp eller olika hårstrukturer (mönster, textur engelska kallad för patern/ texturer) delas i olika kategorier med siffor och bostäver. 
Att veta vilken hårtyp jag har eller vad andra har blev relevant, intressant och spännande när jag blev Naturligt.  Är du också nyfiken på vilken hårtyp du tillhör?
Häng med här så ska vi tillsmmans sätta oss in i Hårtyper och reda ut sifror och bostäver..


Som vi vet så finns Människor hår i olika texturer/ mönster och strukturer. Hårtyper hänvisar/refererar till hur rakt, vågigt, lockigt, krulligt håret är. Också hur mjukt, tjockt, grovt håret är. Hårtyper delas i 4 kategorier- från 1 till 4 och i varje kategori delar man in håret  i kategori A till C.
Att hitta ens hårtyp kan vara svårt att lista ut, eftersom vissa kan falla in mellan 2 hårtyper.


Hårtyp 1
Hårtyp -1 är utan lockar och och är naturligt rakt. Hårtypen brukar vara glansigt och fettigt. Håret delas in i kategori 1a, 1b och 1c.

Kategori 1a är helt rakt från hårbotten till toppar och är känd för att svårt hålla lockar. Hårtypen är ganska ovanligt men många Asiatiska kvinnor brukar falla i denna hår kategori.

Kategori -1b är inte helt rakt och ha lite strukter/ texture. Håret böjer sig här och där, med väldigt lätta lockar.  Håret kan till skillnad från 1a behålla lockar lite bättre. 

Hårtyp- 1c är generellt rakt med lätta vågor,  håret blir lätt rufsigt när det torkas av sig själv. 

Hårtyp 2 Vågigt är naturligt vågigt har har en form av ett S och håret är inte lika oljlig som 1 hårtypeten finns i kategori 2a-2b-2c.

Hårtyp 2a  har lediga vågor med böjningar som hårtyp 1c, håret blir inte lika frizzigt och tyngs lätt ner när för mycket produkter används i håret. 

Hårtyp 2b   detta hår har samma S form som 2a men lockarna är lite tätare i huvudet och blir lätt frizigt i topparna och har en tendens att lätt förlora lockarna.

Hårtyp 2c  är lockigast och frizzigast i kategori 2, håret har mer lockar i sig. Hårtypen förlorar lätt sin lockiga mönster.  

Hårtyp 3 -kan vara från lätt krulligt till mycket krulligt som är väldefinierad med bounse i. Kan stylas i sin naturliga tillstånd eller med värme verktyger. 

Hår typ 3a- lockarna har en tydlig S definition med silkeslent texture. Lockarna har en egen krullmönster utan manipulation.

Hårtyp 3b- Har lite mer volym, krull och spiralaktigt än typ 3 a. Håret är inte lika glansigt och tenderar att vara lite grövre än typ 3a.

Hårtyp 3c- denna hårtyp har tajtare lockar som täcker huvudet än hårtyp 3b med mer texture och hårstrårna är tätt tillsammnas. Hårtypen är känt att vara grövre än hårtyp 2-3.


Hårtyp 4-är den mest krulligaste hårtypen  som är tätt packet  i huvudet. Håret går  från mjukt till strävt med mycket små, lockar och enskilda krussliga strån. Typ 4 hår finns i trea varieter, kan vara i krulligt (spiral), smålockigt (kinks) och till (kruslig) riktigt krulligt (Coils). Håret lockar sig, krulla ihop sig, växer på bredden och höjden än på längden. Typ 4 hår blir lockigare ju kortare det är och lockar sig mer när det är även bara är några millimeter långt. Dess utseende brukar vara detsamma i båda blöt och tort.
 
 
Hårtyp 4a- Riktigt kruvar hår med ett  "S"-mönster. Håret kan vara sträv eller ha en fin struktur. Det är mycket kompakt och oftast skört. Hårstråna har mer fukt än typ 4
 
Hårtyp 4b- hårstrån har en "Z" form och har en mindre definierade curl mönster. I stället för krulligt eller ringlande, är håret böjd i skarpa vinklar som bokstaven "Z". Typ 4b hår är tätt lindad och kan kännas sträv vid beröring. Typ 4b hår kan variera från fine, tunt till sträv och grov med många hårstrån packade tätt tillsammans. Denna hårtyp brukar oftast krympa upp till 75% av dess riktiga hårlängd. Typ 4b hårstrån kan behålla stilar (frisyrer) mycket bättre jämfört med hår typer 2, 3 och 4a.
 
Hårtyp 4c - kan variera från fin, tunn, mjuk till grovt med tätt packade kardeler. Vissa säger typ 4c spolar ser likadana ut som 4b förutom att lockarna är hårt snodda med mindre definition. Stramare hårstrån som kan krymper mer än 75%.


 

Kommentera gärna: