thQ9ZFNRIB


Därför ska du veta vilken hårtyp 
Det är jätte bra att du vet vilken hårtyp du själv har eller dina barn har, detta gör det lättare för dig att veta vilka egenskaper håret har och hur håret reagerar. Vilket gör det lättare framöver att veta hur man ska sköta håret, beroende på vilken typ av hår och man får också bättre förståelse för den typen av hår man har.

Produkter  du använder spelar också en stor roll för din hårtyp och hårskötsel. 

Själv är jag inte så bra på att fläta brukar mest göra på mig själv och nu när jag är naturlig så lär jag mig att göra mitt hår. Det blir mest uppsättningar eftersom mitt hårtyp 4c krymper så otroligt mycket och blir torrt, så trivs jag mest  med att ha håret uppsatt. Jag har själv också en dotter på 3 år med hårtyp 4b-c så jag försöker också att lära mig att göra hennes hår. Men hos oss är det mest fyra tofsar eller så blir det små twist och ibland brukar det bli flattwist. 

Till alla föräldrar med barn som har hårtyp 3a- 4b-c tänkte jag tilllägga att ta det lugnt med flätorna, och inte få panik för att flätorna inte ser perfekta ut. Flätorna är till för att skydda håret och blir det för tajt och för mycket fixering och manipulering med håret så kan det få en motsats effekt istället, håret kan brytas,blir skört, lossna etc.. Ju mer man praktiserar med att göra flätor så lär man sig med tiden. 


Varje hårtyp är unikt
Varje hårtyp är väldigt unikt och behöver unikt behandling och tekniker skiljer sig åt. Det gemensamma med hårtyp 3 och 4 är att det blir lätt torrt, behöver återfuktas, skyddas med protektiv style och  skyddas under natten för att inte blir torrt eller brytas. När håret inte är flätade så förloras fukten i håret, blir torrt, frizzigt och svårt att hantera. Därför är det viktigt att håret är i någon form av protektivstyle för det mesta av tiden. När håret är utsläppt ska håret regelbundet återfuktas och flätas eller läggas i tofsar.

Varför är afrohår så torrt och frizzigt?
På grund av formen på hårsäcken som är platt på hårtyp 3a-c och oval när det är hårtyp 4a-d så har hårets naturliga fetter (sebum) svårt att nå till hårbotten och därmed hårstråna. Ju lockigare och krulligare håret är desto svårare är det för fetterna att distribuera vidare till hårstråna. Därför är håret torrt och behöver oftast komplettera olja på hprbotten och hårstråna. Men det är bra att tänka på att använda lagom med olja på hårbotten och håret. eftersom för mycket av olja kan täppa till hårstråna istället. det man kan göra om hårstråna känns torrt så kan man enbart applicerar olja i mitten av håret och på topparna.

 

HÅR POROSITET: Låg/ Medium & hög porositet

Hår porositet
En annan sak man kan titta på när det kommer till ditt hår är hårets porositet.
Har du ibland känt att när du har tvättat ditt hår så tar evigheter att torka eller du har lagt i hårkräm och krämen sitter kvar på håret eller du har precis fuktat ditt hår men det känns torrt ändå?
Då pratar vi om hår porositet. Ordet Porositet indikerar hur väl ditt hår kan absorbera och hålla inne vatten/ fukt/ produkter. Detta avgörs av hårets ytre fjällskikt som bestämmer hur lätt fukten/produkter och oljor kommer in och ut ur håret. För många är hår porositet genetisk, men andra ytrre omständigheter. 
Det finns

Varför veta hårporositet?
 med hårets porositet är att man får redan på vilken uppsugningsförmåga håret har och hur mycket och länge håret kan hålla sig återfuktande. Utifrån det kan man testa olika metoder för återfuktning och därmed produkter som är anpassad för just den typen av hår. 

Det finns Låg porositet, Medium porositet och Hög porositet. 

Hur tar man reda på hår porositet?
Metod NR 1 heter  Float Test. Detta tar man redan på genom att göra en vatten test där man lägger sitt en hårstrån i en ljummet glas med vatten ( håret ska vara nytvättade, rent utan produkter) dopa hårstrån i vatten glaset och låt stå in ca 5 min.

Låg porositet
Om håret flyter ovanpå vattnet har du låg porositet.
Hår med låg porositet har ett tätt/kompakt fjäll-skiktet som är överlappande med varandra och som ligger platt. ,Lågt porösthår stötar bort fukt när den blöts ner och gör sig inte av med fukt lika lätt . Håret är svårt att arbeta med eftersom det motstår penetrering av behandlingar, kemikalier, tex hårfärgning.
Vid Låg porositet absoberas inte fukt in så lätt, tar långt tid för håret att torka, produkterna sätter sig kvar på håret och det blir Product build up.


Medium porositet 
Vid Medium porositet håller sig hårstrån kvar i mitten av  vatten glaset, vilket innebär att håret tar lätt in fukt, absorberar lätt in fukt och därmed torkar håret inom lagom tid och fukt blir kvar i håret.Eftersom hårets fjällagaer ligger kompakt och platt skyddas hårets inre kortex.  Denna typ av hår anses vara hälsosamt och är ofta mycket glänsande. Hår med normal porositet  är minst krävande att underhålla. Fjäll-skiktet är lösare, lagom öppen vilket gör att rätt mängd fukt, produkter, behandlingar kommer in/ut och håller kvar den fukten som håret behöver.  Hår med normal porositet är bra på att hålla stilar och klarar av keminska behandlingar  bättre.  Men dock med tiden kan kemiska processer skada håret och öka dess porositet. 


 Hög porositet
Vid Hög porositet sjunker hårstrån ner i vattenglaset, vilket innebär att håret tar in lätt fukt och absorberar lätt. Men att fukten försvinner snabbt in och ut i håret och håret blir torrt, livlöst och lätt  frizzigt. Hål och glapp i hårets yttre fläll-skikt lager gör att vatten passerar okontrollerat in och ut vilket skapar oerhörs stress på håret. Hög porositet är ofta resultatet efter skadliga behandlingar, blekningar permanenter osv. Hög-poröst hår är väldigt mycket i behov av fukt eftersom det "saknar förmågan att på egen "hand" låsa kvar fukten.
Detta tendenser brukar håret har om håret är tex behandlad, färgat, permanentat eller om man använt mycket värmeverktyg som plattång, hårfön. Det kan också i vissa fall vara genetiskt.

Slip'n'Slide Test
Den andra sätt att ta redan på hår porositet är genom Slip'n'Slide Test:
Ta en hårstrå och dra ner med fingrarna försiktig hår uppåt på axeln (mot hårbotten). Om du känner små stötar längs vägen betyder det att din fjäll-skikt är lyft uppåt och att du har en hög porositet. Om dina fingrar glider smidigt, har du låg porositets hår.

BASIK VERKTYG & Protectiv stylesHårvårdsprodukter
När det kommer till att tvätta håret så ska du välja produkter utan sulfater eftersom sulfater tar bort hårets naturliga hårfetter och afrohår behöver fetter eftersom hårtypen har svårt att ta tillvara på fetter som produceras fån hårbotten till håret. 
Förutom shampoo ska du se till att:
Deep conditionera håret, minst en gång i veckan. Se till att täcka håret med en duschmössa eller deep conditionings mössa. 


Microfiber handduk
Att använda frotehanduk kan bryta ditt hår, fukten försvinner snabbt från håret på och gör att håret blir lättare torrt. Det som rekommenderas att använda en microfiber handduk eller en t-shirt istället för handduk. 

 


Twist/ tofs efter tvätt
Ibland hinner man inte Direkt efter duschen till att återfukta håret och lägga produkter i den ordning man brukar. Men det viktigaste är att se till smörja/ applicera håret med någon form av olja och gör håret i twist, flattwist, sätta upp håret i en tofs. Detta för att behålla fukten på håret och slippa att håret blir frizzigt, trasslig och hanterbart för senare tillfälle. tex när du ska fläta, göra twist eller bara för den delen släppa ut håret. Håret ska helst göras ordentlig varje gång man har tvättat och balsamerat/ Deep conditionerat. Denna process inkluderar att man använder någon form av leave in conditioner/ olja ect. 


Skydda håret under natten
Silkes kudde, silkes mössa
Afrohår behöver skyddas, eftersom underbart en gnuggas håret mot bomullskudden, kudden tar fukt från håret och bomullstyget kan göra att håret bryts. Därför rekommenderas det att man använder satin eller silkesörngott när man sover. Detta för att skydda håret från att bli torrt, frizzigt och att brytas.
Durag/ silkes mössa och satin örngott går också bra att använda under natten.

Ämne att undvika i hårvårdsprodukter
-Sodium Lauryl Sulfate
-Sodium Chloride
-Polysorbates
-Mineralolja
-PEG (polyethylene glycol)
-Amodlmethlcone
-Cetrimonlum Chloride
-Parabens

Protectiv styles

Huvudsaken med att ha flätor/ twist,flattwist ponytail, rastaflätor är att håret ska få vila, fixandet, där man kamar håret, drar i håret kan bli stressigt för afrohår därför gör man helst hår som hålller i några dagar. Protectiv styles gör också att fukten i stannar kvar i håret. Annars blir håret lätt torrt och behöver återfuktas oftare.  

Tips
Håret som är utsläppt under dagen ska helst flätats innan man går och lägger sig. Kan håret vara i flätade för det mest av tiden så är det bra. Annars så sätter man bara håret på en tofs/ tofsar, gör en fläta ect beroende på ens hårtyp och längd på håret.

Tips för flätor/flattwist/ twist/ ponytails/ uppsättningar
Gör gärna flätor som kan hålla i 3 till 7 dagar och längst 1 månad. Under tiden håret är flätade kan du behöva spraya håret då och då med vatten, olja och bland leave in conditioner för att håret ska återfuktas eller fräschas upp. Ibland kan man även behöva fräscha upp detta kan man göra genom att ta ut gamla flätor återfukta, fingerkamma/ kamma och göra flätorna igen.

Tofsar/ gummisnoddar

Produkter att använda vid styling.
Tofsar är bra att ha många av, se till att de är mjuka och inte har metall Kant på. Detta man använda mest för att säkra toppar på tex flätor/twist eller rastaflätor. 

Gummisnoddar går också att använda men med försiktighet då det kan slita och bryta av håret. 

Se till att inte dra i håret för hårt när du stylar håret, gör uppsättningar eller flätar håret.
 

Borsta/ kamma håret

Att borsta håret och kamma gör att håret torrt kan brytas. Finger kamma håret istället för att borsta håret eller kamma håret. Om håret måste kammas så ska detta helst göras när man deep conditionerar, detanglar håret eller så ska man se till att håret är ordentligt blöt när det kammas. Aldrig, kamma håret när det är torrt. 

Verktyg att undvika
Undvik värme verklig så som hårfön, plattång. 

 

Behåll längden på håret efter hårtvätten
 Ni som har hårtyp 3c till 4c-d och är Naturals vet hur mycket håret krymper. Håret Krymper så mycket att man blir förvånad och undrar vart allt hår har tagit vägen. Det är bara normalt att Afrohår krymper i sitt naturliga tillstånd. Nämligen så krymper håret upp till 75/80/ 90 procent.  Att ditt hår krymper är tecken på att ditt hår mår bra och är hälsosamt. Även om det är positiv så vill man ändå så snabb som möjligt få tillbaka sin längd. Här är några tips på hur du kan göra för att få tillbaka din längd. 

När du tvättar håret se till att använda deep conditioner minst en gång i vecka. Så blir det lättare  att sköta , reda ut och stretcha ut håret.

1. Gör inbakade flättor, twist eller flattwist. 
2. Sätt up håret i en tofs. 
3. Sista tipset är att använda hårfön med lågt värme eller låt håret lufttorkas för att stretcha ut håret.
Glöm inte att ha i hårolja, leave in/ hårkräm under processen.