P1020748
Hur mycke eller litet kan ditt hår ta in fukt och behålla den?
Har du ibland känt att när du har tvättat ditt hår så tar det evigheter att torka eller du har lagt i hårkräm och krämen sitter som en hinna på stråarna eller ditt  du har precis fuktat ditt hår men det känns torrt ändå?
Då pratar vi om hår porositet. Ordet Porositet indikerar hur väl ditt hår kan absorbera och hålla inne vatten/ fukt/ produkter. Detta avgörs av hårets ytrre fjällager som bestämmer hur lätt fukt/produkter och oljor passerar in och ut ur håret. För de många är hår porositet genetisk, men andra ytrre omständigheter kan också påverkas som tex.  använding av värmebehandling och kemiskt behandlingar.

Så varför är det bra att veta om hår porositet?
Ju eftersom det  kan hjälpa dig att välja rätt produkter för att hålla ditt hår välfuktat, smidigt, starkt och glänsande. För att ta reda på hårporositet, finns det  två metoder man kan använda för att ta reda på hur poröst håret är.

Det första är  Float Test:
Ta ett par nytvättat hårstrå från din kam eller borste och släpp dem i en skål i ljuet vatten. Låt dem sitta i 2-4 minuter. Om håret flyter ovanpå vattnet har du låg porositet.Om den flytter i mitten av glaset så är det normalt och  Om den sjunker, har håret hög porositet.

Det andra är Slip'n'Slide Test:
Ta en hårstrå och dra ner med fingrarna försiktig hår uppåt på axeln (mot hårbotten). Om du känner små stötar längs vägen betyder det att din nagel är lyft och att du har en hög porositet. Om dina fingrar glider smidigt, har du lågt porositetshår.


Hår med låg porositet har ett tätt/kompakt fjällager  med överlappande vågar som ligger platt. eftersom hårets fjällagaer ligger kompakt och platt kan så skyddas hårets inre kortex.  Denna typ av hår anses vara hälsosam och är ofta mycket glänsande, Lågt porösthår stötar bort fukt när den blöts ner och gör sig inte av med fukt lika lätt heller. Håret är svårt att arbeta med eftersom det motstår penetrering avbehandlingar, kemikalier, tex hårfärgning.

Hår med normal porositet  är minst krävande att  underhålla. Fjäll-skiktet är lösare, lagom öppen vilket gör att rätt mängd fukt, produkter, behandlingar kommer in och hålla kvar den fukten som behövs.  Hår med normal porositet är bra på att hålla stilar och klarar av keminska behandlingar  bättre.  Men dock med tide kan kemiska processer skada håret och öka dess porositet. 

Hög porositet
Hög porositet är ofta resultatet efter skadliga behandlingar, blekningar permanenter osv. Hål och glapp i hårets yttre lager gör att vatten passerar okontrollerat in och ut vilket skapar oerhörs stress på håret. Hög-poröst hår är väldigt mycket i behov av fukt eftersom det ´saknar förmågan att på egen "hand" låsa kvar fukten.

För att bätre förstå Hårporositet finns en video du kan kolla på våran facebooksida:)
B&M:Hair/Skincare and Make up

Behåll längden på håret efter hårtvätten
 Ni som har hårtyp 3c till 4c- och är  Naturals vet hur man blir lite stressad och små nervös när man börja närma sig hårtvätten. Speciellt när man har sitt hår utsläppt,fönat,  plattat eller har fixat de där fina lockarna. O så tänker nu är det dags att tvätta håret... Resultat blir, håret krymper. Krymper så mycket att man blir förvånad och undrar vart allt hår har tagit vägen. Det är bara normalt att Afrohår krymper i sitt naturliga tillstånd. Nämligen så krymper håret upp till 80- 90 procent.  Att ditt hår krymper är tecken på att ditt hår mår bra och är hälsosamt. Även om det är positiv så vill man ändå så snabb som möjligt få tillbaka sin längd. Här är några tips på hur du kan göra för att få tillbaka din längd. 

När du tvättar håret se till att använda deep conditioner minst en gång i vecka. Så blir det lättare att att sköta , reda ut och stretcha ut håret.

1. Gör inbakade flättor eller twist out. Ha det under en timme eller någon dag.
2. Sätt up håret i en tofs. 
3. Sista tipset är att använda hårfön för att sträcka ut håret.
Glöm inte att ha i hårolja, leave in/ hårkräm under processen.


 

Många undrar den här med hårtyper..... Själv visste jag inte ordet hårtyp eller olika hårstrukturer (mönster, textur engelska kallad för patern/ texturer) delas i olika kategorier med siffor och bostäver. 
Att veta vilken hårtyp jag har eller vad andra har blev relevant, intressant och spännande när jag blev Naturligt.  Är du också nyfiken på vilken hårtyp du tillhör?
Häng med här så ska vi tillsmmans sätta oss in i Hårtyper och reda ut sifror och bostäver..


Som vi vet så finns Människor hår i olika texturer/ mönster och strukturer. Hårtyper hänvisar/refererar till hur rakt, vågigt, lockigt, krulligt håret är. Också hur mjukt, tjockt, grovt håret är. Hårtyper delas i 4 kategorier- från 1 till 4 och i varje kategori delar man in håret  i kategori A till C.
Att hitta ens hårtyp kan vara svårt att lista ut, eftersom vissa kan falla in mellan 2 hårtyper.


Hårtyp 1
Hårtyp -1 är utan lockar och och är naturligt rakt. Hårtypen brukar vara glansigt och fettigt. Håret delas in i kategori 1a, 1b och 1c.

Kategori 1a är helt rakt från hårbotten till toppar och är känd för att svårt hålla lockar. Hårtypen är ganska ovanligt men många Asiatiska kvinnor brukar falla i denna hår kategori.

Kategori -1b är inte helt rakt och ha lite strukter/ texture. Håret böjer sig här och där, med väldigt lätta lockar.  Håret kan till skillnad från 1a behålla lockar lite bättre. 

Hårtyp- 1c är generellt rakt med lätta vågor,  håret blir lätt rufsigt när det torkas av sig själv. 

Hårtyp 2 Vågigt är naturligt vågigt har har en form av ett S och håret är inte lika oljlig som 1 hårtypeten finns i kategori 2a-2b-2c.

Hårtyp 2a  har lediga vågor med böjningar som hårtyp 1c, håret blir inte lika frizzigt och tyngs lätt ner när för mycket produkter används i håret. 

Hårtyp 2b   detta hår har samma S form som 2a men lockarna är lite tätare i huvudet och blir lätt frizigt i topparna och har en tendens att lätt förlora lockarna.

Hårtyp 2c  är lockigast och frizzigast i kategori 2, håret har mer lockar i sig. Hårtypen förlorar lätt sin lockiga mönster.  

Hårtyp 3 -kan vara från lätt krulligt till mycket krulligt som är väldefinierad med bounse i. Kan stylas i sin naturliga tillstånd eller med värme verktyger. 

Hår typ 3a- lockarna har en tydlig S definition med silkeslent texture. Lockarna har en egen krullmönster utan manipulation.

Hårtyp 3b- Har lite mer volym, krull och spiralaktigt än typ 3 a. Håret är inte lika glansigt och tenderar att vara lite grövre än typ 3a.

Hårtyp 3c- denna hårtyp har tajtare lockar som täcker huvudet än hårtyp 3b med mer texture och hårstrårna är tätt tillsammnas. Hårtypen är känt att vara grövre än hårtyp 2-3.


Hårtyp 4-är den mest krulligaste hårtypen  som är tätt packet  i huvudet. Håret går  från mjukt till strävt med mycket små, lockar och enskilda krussliga strån. Typ 4 hår finns i trea varieter, kan vara i krulligt (spiral), smålockigt (kinks) och till (kruslig) riktigt krulligt (Coils). Håret lockar sig, krulla ihop sig, växer på bredden och höjden än på längden. Typ 4 hår blir lockigare ju kortare det är och lockar sig mer när det är även bara är några millimeter långt. Dess utseende brukar vara detsamma i båda blöt och tort.
 
 
Hårtyp 4a- Riktigt kruvar hår med ett  "S"-mönster. Håret kan vara sträv eller ha en fin struktur. Det är mycket kompakt och oftast skört. Hårstråna har mer fukt än typ 4
 
Hårtyp 4b- hårstrån har en "Z" form och har en mindre definierade curl mönster. I stället för krulligt eller ringlande, är håret böjd i skarpa vinklar som bokstaven "Z". Typ 4b hår är tätt lindad och kan kännas sträv vid beröring. Typ 4b hår kan variera från fine, tunt till sträv och grov med många hårstrån packade tätt tillsammans. Denna hårtyp brukar oftast krympa upp till 75% av dess riktiga hårlängd. Typ 4b hårstrån kan behålla stilar (frisyrer) mycket bättre jämfört med hår typer 2, 3 och 4a.
 
Hårtyp 4c - kan variera från fin, tunn, mjuk till grovt med tätt packade kardeler. Vissa säger typ 4c spolar ser likadana ut som 4b förutom att lockarna är hårt snodda med mindre definition. Stramare hårstrån som kan krymper mer än 75%.


 

Läs hela inlägget »

Vad vet du om ditt hår?
Vi ser hår som något självklart vi har på huvudet. Hår definierar oss mer eller mindre om vilka vi är och vilka gener vi bär på. Genom hår kan vi läsa av vår hälsa, hår kan ses och bäras som accesoer, ect. Men hur mycket vet vi om håret iegentligen?
Ju mer du kan om ditt hår desto lättare kan du förstår, sköta den och dessutom få mycket roligt med ditt hår!
Här kommer lite fakta om ditt hår:

1. Hårets uppgift är att skydda skalpen från UV-strålning.

2. Formen på hårsäcken bestämmer vilken typ av hår du ska ha. Har du  rak hårsäck så får du rakt hår och böjd så får du krulligt hår.

3. Normalt så tappar du ca 100–150 hårstrån varje dag.

4. När du tvättar håret  så tappar du ca 20 hårstrån varje gång.

5. Normalt så ska håret växa ca 15 cm per år.

6. Hårstrå kan växa i upp till sju år innan det faller av.

7. Man har ca 850 000–140 000 hårstrån på huvudet. Antalet hårstrån på huvudet beroende på hårfärg:
*Blonda               146 000
*Svarthåriga        110 000
*Brunhåriga        100 000
*Rödhåriga          86 000

Många undrar den här med hårtyper..... Själv visste jag inte ordet hårtyp eller olika hårstrukturer (mönster, textur engelska kallad för patern/ texturer) delas i olika kategorier med siffor och bostäver. 
Att veta vilken hårtyp jag har eller vad andra har blev relevant, intressant och spännande när jag blev Naturligt.  Är du också nyfiken på vilken hårtyp du tillhör?
Häng med här så ska vi tillsmmans sätta oss in i Hårtyper och reda ut sifror och bostäver..


Som vi vet så finns Människor hår i olika texturer/ mönster och strukturer. Hårtyper hänvisar/refererar till hur rakt, vågigt, lockigt, krulligt håret är. Också hur mjukt, tjockt, grovt håret är. Hårtyper delas i 4 kategorier- från 1 till 4 och i varje kategori delar man in håret  i kategori A till C.
Att hitta ens hårtyp kan vara svårt att lista ut, eftersom vissa kan falla in mellan 2 hårtyper.


Hårtyp 1
Hårtyp -1 är utan lockar och och är naturligt rakt. Hårtypen brukar vara glansigt och fettigt. Håret delas in i kategori 1a, 1b och 1c.

Kategori 1a är helt rakt från hårbotten till toppar och är känd för att svårt hålla lockar. Hårtypen är ganska ovanligt men många Asiatiska kvinnor brukar falla i denna hår kategori.

Kategori -1b är inte helt rakt och ha lite strukter/ texture. Håret böjer sig här och där, med väldigt lätta lockar.  Håret kan till skillnad från 1a behålla lockar lite bättre. 

Hårtyp- 1c är generellt rakt med lätta vågor,  håret blir lätt rufsigt när det torkas av sig själv. 

Hårtyp 2 Vågigt är naturligt vågigt har har en form av ett S och håret är inte lika oljlig som 1 hårtypeten finns i kategori 2a-2b-2c.

Hårtyp 2a  har lediga vågor med böjningar som hårtyp 1c, håret blir inte lika frizzigt och tyngs lätt ner när för mycket produkter används i håret. 

Hårtyp 2b   detta hår har samma S form som 2a men lockarna är lite tätare i huvudet och blir lätt frizigt i topparna och har en tendens att lätt förlora lockarna.

Hårtyp 2c  är lockigast och frizzigast i kategori 2, håret har mer lockar i sig. Hårtypen förlorar lätt sin lockiga mönster.  

Hårtyp 3 -kan vara från lätt krulligt till mycket krulligt som är väldefinierad med bounse i. Kan stylas i sin naturliga tillstånd eller med värme verktyger. 

Hår typ 3a- lockarna har en tydlig S definition med silkeslent texture. Lockarna har en egen krullmönster utan manipulation.

Hårtyp 3b- Har lite mer volym, krull och spiralaktigt än typ 3 a. Håret är inte lika glansigt och tenderar att vara lite grövre än typ 3a.

Hårtyp 3c- denna hårtyp har tajtare lockar som täcker huvudet än hårtyp 3b med mer texture och hårstrårna är tätt tillsammnas. Hårtypen är känt att vara grövre än hårtyp 2-3.


Hårtyp 4-är den mest krulligaste hårtypen  som är tätt packet  i huvudet. Håret går  från mjukt till strävt med mycket små, lockar och enskilda krussliga strån. Typ 4 hår finns i trea varieter, kan vara i krulligt (spiral), smålockigt (kinks) och till (kruslig) riktigt krulligt (Coils). Håret lockar sig, krulla ihop sig, växer på bredden och höjden än på längden. Typ 4 hår blir lockigare ju kortare det är och lockar sig mer när det är även bara är några millimeter långt. Dess utseende brukar vara detsamma i båda blöt och tort.
 
 
Hårtyp 4a- Riktigt kruvar hår med ett  "S"-mönster. Håret kan vara sträv eller ha en fin struktur. Det är mycket kompakt och oftast skört. Hårstråna har mer fukt än typ 4
 
Hårtyp 4b- hårstrån har en "Z" form och har en mindre definierade curl mönster. I stället för krulligt eller ringlande, är håret böjd i skarpa vinklar som bokstaven "Z". Typ 4b hår är tätt lindad och kan kännas sträv vid beröring. Typ 4b hår kan variera från fine, tunt till sträv och grov med många hårstrån packade tätt tillsammans. Denna hårtyp brukar oftast krympa upp till 75% av dess riktiga hårlängd. Typ 4b hårstrån kan behålla stilar (frisyrer) mycket bättre jämfört med hår typer 2, 3 och 4a.
 
Hårtyp 4c - kan variera från fin, tunn, mjuk till grovt med tätt packade kardeler. Vissa säger typ 4c spolar ser likadana ut som 4b förutom att lockarna är hårt snodda med mindre definition. Stramare hårstrån som kan krymper mer än 75%.


 

Läs hela inlägget »